BACK TO
TOP

START A PROJECT

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Παρασκευή, 25 Ιανουάριος 2019

Εσύ ακόμα να φτιάξεις το δικό σου mobile app;

Εσύ ακόμα να φτιάξεις το δικό σου mobile app?

Υπάρχουν ήδη αμέτρητα mobile apps στα Application Stores και όλοι θέλουν να φτιάξουν και από ένα!

Τί θα γίνει όμως με το δικό σου; Πόσο δύσκολη (και ακριβή) είναι πραγματικά η ανάπτυξη και δημοσίευση ενός mobile app σε περιβάλλον iOS, Android & Windows; Και έπειτα, πώς θα αποκτήσεις αρκετούς χρήστες ώστε να μπορείς να έχεις κέρδος από τις εφαρμογές;

Στο επόμενο άρθρο προσπαθούμε να παραθέσουμε ορισμένες απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που μπορεί να σας αποθαρρύνουν από το να μπείτε και εσείς στον άγνωστο (για αρκετούς ακόμα) κόσμο των mobile εφαρμογών.

android windows ios mobile apps radio news hotel cafes restaurants business 9

Χρειάζομαι πραγματικά ένα mobile app για το project μου;

Οι εφαρμογές υπάρχουν για να διευκολύνουν την καθημερινότητα μας – apps ενημερωτικά, ψυχαγωγικά, radio apps, mobile games και πόσα ακόμα – οτιδήποτε υπάρχει στον μικρόκοσμο μας περιφέρεται γύρω από μία εφαρμογή.

Καθημερινά όλο και περισσότεροι χρήστες περνάνε την ώρα τους στα tablets & smartphones, χρησιμοποιώντας εφαρμογές. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα από το techcrunch.com, ο μέσος χρήστης πλοηγείται σε τουλάχιστον 9 εφαρμογές από την συσκευή του καθημερινά – νούμερο που ολοένα και αυξάνεται όσο τα smartphones γίνονται πιο σημαντικά.

Υπάρχει η εντύπωση ότι ένα mobile app είναι αποκλειστική υπόθεση των εταιρειών. ΛΑΘΟΣ.

Ο οποιοσδήποτε, από μια μικρή επιχείρηση, ένα προσωπικό blog, ένα ερασιτεχνικό ραδιοφωνικό σταθμό, έναν φωτογράφο, έναν travel blogger, έναν συλλέκτη κτλ. μπορεί να χρησιμοποιήσει τα οφέλη μιας mobile εφαρμογής για να αυξήσει τόσο το κοινό (όσο και τα κέρδη του).

android windows ios mobile apps radio news hotel cafes restaurants business 7

Τι πραγματικά θα προσφέρει στους χρήστες η εφαρμογή σου;

Αρχικά, πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις πως θα υλοποιήσεις τις εφαρμογές σου, θα πρέπει να σκεφτείς εάν πραγματικά θα εξυπηρετεί του χρήστες για τους οποίους θα αναπτυχθεί να εξυπηρετεί. Όποιο και να είναι το project προς υλοποίηση, θα πρέπει να κάνεις την έρευνα σου στον ανταγωνισμό και σε παρόμοια apps, να δεις σε τι πραγματικά υστερούν και τι μπορείς να κάνεις καλύτερα εσύ. Ρώτα, ψάξου και μοιράσου την ιδέα σου, πάρε feedback και αναπροσάρμοσε τα πλάνα σου, εάν χρειαστεί (σχεδόν πάντα δηλαδή).

Native εφαρμογή ή Web App?

Αρχικά οι web εφαρμογές είναι σίγουρα πιο εύκολο και γρήγορο να δημιουργηθούν χρησιμοποιώντας κάποιον από τους διαθέσιμους online app builders. Η διαδικασία είναι αρκετά παρόμοια με την κατασκευή ενός website και μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί από τον καθένα με ελάχιστες γνώσεις προγραμματισμού, μέσω της τεχνικής drag and drop. Κάπου εδώ όμως τελειώνουν και όλα τα θετικά των web apps. Όλες οι web εφαρμογές, είναι περιορισμένες από τους ίδιους τους browser τους οποίους χρησιμοποιεί ο χρήστης για να ανοίξει και να τρέξει την εφαρμογή. Ένα web app δεν μπορεί να έχει  πρόσβαση σε πιο advanced χαρακτηριστικά τα οποία προσφέρει μια native εφαρμογή. Ταυτόχρονα, είναι λίγο πιο αργές σε ταχύτητα καθώς επικοινωνούν μέσω κάποιου server (στέλνοντας request και περιμένοντας απάντηση).

android windows ios mobile apps radio news hotel cafes restaurants business 4

Τί είναι όμως ένα native app?

Native, είναι οι εφαρμογές που αναπτύσσονται αποκλειστικά για κάθε πλατφόρμα, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της κάθε συσκευής, tablet ή smartphone. Αυτό επιτυγχάνεται με την χρήση συγκεκριμένης γλώσσας προγραμματισμού για κάθε λειτουργικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα Java για Android συσκευές, Objective-C ή Swift για όσες συσκευές τρέχουν σε iOS λειτουργικό και C# για Windows.

Μέσω μιας native εφαρμογής ο χρήστης της έχει την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσει με άλλες εφαρμογές και social networks, να λάβει push notifications και να χρησιμοποιήσει hardware όπως κάμερα, μικρόφωνο, γυροσκόπιο, αισθητήρα GPS κτλ. Αντίθετα, σε ένα web app, ο χρήστης είναι αρκετά περιορισμένος καθώς θα πρέπει να βασίζεται στις δυνατότητες του εκάστοτε browser για να περιηγηθεί στην εφαρμογή.

Τέλος, το native design, επιτυγχάνει αυτόματα βέλτιστες αποδόσεις σε ταχύτητα και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί όλα τα τελευταία χαρακτηριστικά του κάθε λειτουργικού συστήματος. Όλες οι native εφαρμογές μπορούν να γίνουν download δωρεάν ή με κάποιο αντίτιμο, από το αντίστοιχο application store, iTunes, Google Play και Microsoft Store. Αυτομάτως λοιπόν τα native apps παίρνουν την σφραγίδα ποιότητας και των «big 3» mobile platform μέσω των οποίων γίνονται διαθέσιμες οι εφαρμογές.

android windows ios mobile apps radio news hotel cafes restaurants business 10

Με ποιες πλατφόρμες να ξεκινήσω;

Οι 3 επικρατέστερες πλατφόρμες, iTunes, Google Play & Microsoft Store, προσπαθούν καθημερινά να προσελκύσουν όσους περισσότερους app users και developers μπορούν και να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους. Εσύ αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίσεις να μην λείπει το application σου από πουθενά.

Και ποια να αφήσεις έξω;

Η Google κυριαρχεί καθώς 72% όλων των smartphone & tablet παγκοσμίως τρέχει σε λειτουργικό Android, η Apple με το κύρος και την αξιοπιστία της έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα φανατικό κοινό 1,4 δισεκατομμυρίων χρηστών ενώ τέλος η Microsoft δίνει την δυνατότητα σε όλους τους χρήστες να κατεβάσουν εφαρμογές μέσω του Microsoft Store από την άνεση του σπιτιού τους, σε laptop, desktop ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή «τρέχει» σε Windows.

android windows ios mobile apps radio news hotel cafes restaurants business 2

Πώς μπορώ να έχω κάποια έσοδα;

Έφτασε η ώρα για το πολυσυζητημένο monetization λοιπόν – πως μπορούμε να αποκτήσουμε έσοδα από τις εφαρμογές μας. Εδώ είναι που μπαίνουν στο παιχνίδι οι διαφημίσεις εντός των εφαρμογών (in-app ads). Και όταν λέμε διαφημίσεις, δεν εννοούμε full-screen, οι οποίες υποχρεώνουν τους χρήστες να περιμένουν 30 δευτερόλεπτα πριν συνεχίσουν οτιδήποτε έκαναν (ξέρουμε, υπάρχουν και αυτές). Μπορούν πολύ απλά να εμφανίζονται ως ένα μικρό banner στο κάτω μέρος της οθόνης δημιουργώντας επιπλέον έσοδα κάθε φορά που κάποιος χρήστης τα βλέπει ή τα «κλικάρει».

Υπάρχουν πολλοί ακόμα τρόποι για δημιουργία εσόδων από εφαρμογές όπως για παράδειγμα η προώθηση τρίτων επιχειρήσεων μέσω μηνυμάτων push ή με την επινοικίαση χώρου για τοποθέτηση προϊόντος υπηρεσίας/ προϊόντος εντός της εφαρμογής – με το αντίστοιχο αντίτιμο πάντα. Τέλος, μια εφαρμογή μπορεί να μην διανέμεται δωρεάν αλλά να έχει μια τιμή για download – σίγουρα όμως το περιεχόμενο και οι λειτουργίες της θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην τιμή που έχει τεθεί.

android windows ios mobile apps radio news hotel cafes restaurants business 8

Ωραία όλα αυτά αλλά δεν έχω καθόλου γνώσεις προγραμματισμού! Τί να κάνω;

Ξέρουμε, είσαστε thinkers και όχι doers και προφανώς αρκετοί από εσάς δεν έχετε μεγάλη γνώση coding, πόσο μάλλον εφόσον χρειάζεται να «γράψετε» εκατοντάδες γραμμές κώδικα (και μάλιστα σε 2-3 διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού).

Τα καλά νέα είναι ότι η είσοδος στην (ανταγωνιστικότατη πλέον) mobile αγορά δεν παρουσιάζει τις δυσκολίες ή τα μεγάλα χρηματικά ποσά του παρελθόντος. Με μια μικρή επένδυση, μπορείτε να αποκτήσετε τις δικές εφαρμογές στα επικρατέστερα λειτουργικά συστήματα και να αρχίσετε να προσφέρετε στο κοινό σας μια προσεγμένη εμπειρία, με μεγαλύτερη διαδραστικότητα αλλά και κέρδος για εσάς.

Η 3ds, μέσω του Looksomething, σας επιτρέπει να διεισδύσετε στο mobile market, να προβάλλετε το περιεχόμενο σας μέσω native εφαρμογών, να αυξήσετε το κοινό σας αλλά και να αποκτήσετε επιπλέον έσοδα. Με πολύ μικρό κόστος μπορείτε να αποκτήσετε την δική σας εφαρμογή για την εταιρεία, blog, ιστοσελίδα, προϊόν, υπηρεσία ή και χόμπυ σας με σημαντικά μικρή επένδυση σε χρόνο, κόπο και χρήματα!

 

android windows ios mobile apps radio news hotel cafes restaurants business 3

 

Οι λύσεις που παρέχει απευθύνονται σε κάθε είδους επιχείρηση ή ιδιώτη, από εφαρμογές για ραδιοφωνικούς σταθμούς και apps για ειδησεογραφικά πρακτορεία & blog μέχρι applications για ξενοδοχεία, εφαρμογές για καφέ-εστιατόρια, παρόχους υπηρεσιών, πανεπιστήμια, γυμναστήρια, φωτογράφους κτλ.

 

android windows ios mobile apps radio news hotel cafes restaurants business 1

Ελπίζουμε να σας λύσαμε ορισμένες απορίες και να σας βοηθήσαμε να εξερευνήσετε έστω και λίγο τον τεράστιο κόσμο των mobile apps που ολοένα και κερδίζει έδαφος στις ζωές μας!