BACK TO
TOP

START A PROJECT

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Πέμπτη, 20 Ιούνιος 2019

Χρειάζομαι πραγματικά SEO;

Χρειάζομαι πραγματικά SEO;

Όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται τι είναι το SEO και πως μπορεί να βοηθήσει την δική τους επιχείρηση. Σε αυτό το πλαίσιο η 3ds σας παραθέτει βασικές σκέψεις και ερωτήματα για την καλύτερη κατανόηση της συγκεκριμένης πρακτικής.

Το SEO ή Search Engine Optimization είναι το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για να βελτιωθεί η κατάταξη μίας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Επιπρόσθετα, είναι η διαδικασία που ακολουθείται ώστε να αυξηθεί τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα της επισκεψιμότητας ενός website μέσω οργανικών αποτελεσμάτων (μη – πληρωμένων) στις μηχανές αναζήτησης.

Καθημερινά, οι χρήστες του internet κάνουν περισσότερες από 3.000.000 αναζητήσεις στη μηχανή αναζήτησης της Google, χωρίς να υπολογίζουμε τις υπόλοιπες. Γίνεται αντιληπτό, πως το να εμφανίζεται η ιστοσελίδα σας στην 1η σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης μπορεί να αποτελέσει ένα πανίσχυρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 παράγοντες που επηρεάζουν την τελική κατάταξη της ιστοσελίδας σας. Ενδεικτικά:

Το σύνολο των ενεργειών που απαιτείται για την βελτιστοποίηση της κατάταξης ενός site διακρίνεται σε 2 κατηγορίες:

Στις Onsite ενέργειες SEO που στοχεύουν στην αναβάθμιση και βελτίωση μίας ιστοσελίδας σε όρους σχεδίασης και δομής, τεχνικής μορφοποίησης και content.

Παράλληλα, υπάρχουν και οι Offsite ενέργειες SEO που δεν υλοποιούνται στο δικό μας site αλλά σε sites, blogs και forums τρίτων που έχουν ως σκοπό να καταστήσουν το website μας ως σημαντικό και αξιόπιστο για τις διάφορες μηχανές αναζήτησης.

Πώς θα διαπιστώσω εάν η ιστοσελίδα μου χρειάζεται βελτιστοποίηση;

Η κατάταξη μίας σελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης υπολογίζεται με την βοήθεια πολύπλοκων αλγόριθμων. Οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι υπόκεινται σε διάφορες αλλαγές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, κάτι το οποίο δημιουργεί την ανάγκη συνεχούς ελέγχου και ενημέρωσης του website ώστε να καλύπτει με επιτυχία όσα περισσότερα από αυτά τα κριτήρια γίνεται. Μερικές από τις τελευταίες ενημερώσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα την αυξομείωση της επισκεψιμότητας και των θέσεων κατάταξης για την πλειοψηφία των ιστοσελίδων παγκοσμίως.

Στο σημείο αυτό παραθέτουμε κάποιες από τις σημαντικότερες αιτίες που καθιστούν επιβεβλημένη την βελτιστοποίηση του website σας. Ειδικότερα:

Αλλάξατε domain name και δεν ενημερώσατε την Google;

Αν αλλάξατε το όνομα του domain σας χωρίς να έχετε πραγματοποιήσει τις κατάλληλες ενέργειες για να ενημερώσετε τις μηχανές αναζήτησης τότε είναι αρκετά πιθανό η κατάταξη σας να μειωθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα.

Μήπως κάποιες σελίδες σας δεν ευρετηριάζονται πλέον;

Είστε σίγουροι πως έχετε διαμορφώσει κατάλληλα τις σελίδες με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας ώστε να εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης;

Μειώθηκε ο αριθμός των έγκυρων links σας;

Κάθε site διαθέτει μία πληθώρα εσωτερικών και εξωτερικών συνδέσμων (links) τα οποία αποτελούν ένδειξη ποιότητας και αυθεντίας για τις μηχανές αναζήτησης. Όσο πιο κατατοπιστικό και ενημερωμένο είναι ένα site σχετικά με το αντικείμενο ενασχόλησης του, τόσο πιο ποιοτικό χαρακτηρίζεται από τις μηχανές αναζήτησης και άρα τόσο πιο επιθυμητό είναι από sites, blog και forum τρίτων για την δημιουργία link.

Η ιστοσελίδα σας δεν είναι βελτιστοποιημένη για mobile συσκευές;

Το σύνολο των μηχανών αναζήτησης επιβραβεύουν τις ιστοσελίδες που είναι φιλικές προς τις mobile συσκευές με την δυνατότητα να έχουν υψηλότερη θέση κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ όσες δεν είναι, έχουν λιγότερες πιθανότητες.

Μεταφέρατε την ιστοσελίδα σας σε hosts αργής ταχύτητας;

Η ταχύτητα (page speed) αποτελεί μία από τις βασικότερες ενδείξεις για το αν η ιστοσελίδα σας είναι φιλικά κατασκευασμένη προς τις αρχές του SEO. Οι μικροί χρόνοι απόκρισης συμβάλλουν στην επιτυχημένη εμπειρία του χρήστη (user experience) και άρα ενισχύουν την πιθανότητα το site σας να έχει μία υψηλή θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Έχετε παραμελήσει την ποιότητα του περιεχομένου σας;

Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για να επιτύχετε την καλύτερη κατάταξη στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης είναι το ποιοτικό περιεχόμενο. Εσείς είστε σίγουροι ότι προσφέρετε στον χρήστη κάτι πραγματικά χρήσιμο; Προσφέρετε κάτι συνηθισμένο και κοινότυπο ή έχετε δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να προσφέρετε κάτι με πραγματική αξία που θα παρακινεί τους χρήστες να αφιερώσουν χρόνο διαβάζοντας τις σελίδες σας και εξερευνώντας το website σας;

Κάνατε κάποια σημαντική τροποποίηση στην ιστοσελίδα σας;

Ακόμα και η μικρότερη φαινομενικά αλλαγή στο site σας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατάταξη της ιστοσελίδας σας αν δεν είναι στοχευμένη. Το σύνολο των μεταβολών που μπορούν να πραγματοποιηθούν από μία απλή διαφοροποίηση σε ένα URL ή σε ένα τίτλο σελίδας έως την ολοκληρωτική αναμόρφωση στο design της σελίδας μπορούν να αποβούν καταστροφικές εάν δεν γίνουν με βάση τις αρχές του SEO.

Σας επιβλήθηκαν κυρώσεις πρόσφατα;

Όπως ακριβώς υπάρχει ένα εύρος ενεργειών που επηρεάζουν θετικά την κατάταξη του website σας στο αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης παράλληλα υπάρχει και ένα σύνολο ενεργειών προς αποφυγή που επιδρούν αρνητικά στην τελική του θέση. Ειδικότερα, οι μηχανές αναζήτησης είναι εξαιρετικά αυστηρές σχετικά με την τήρηση των κανονισμών και δεν διστάζουν να τιμωρήσουν το site που παραβαίνει τους κανόνες με ποινές (penalty) που έχει ως συνέπεια όχι μόνο να ρίξουν δραματικά την κατάταξη αλλά και να μην επιτρέπουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την αποκατάσταση της.

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για ακόμα περισσότερους κρίνεται επιβεβλημένο να λάβατε υπόψιν σας τις βέλτιστες πρακτικές του SEO τόσο κατά την κατασκευή της ιστοσελίδας σας όσο και για την βελτιστοποίηση του ήδη υπάρχοντος website σας. Η 3ds είναι εδώ για να σας βοηθήσει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ώστε το ψηφιακό εγχείρημα σας να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.